Mikä on VPN?

Saatat olla nähnyt tyrkyttäviä mainoksia joistakin ihmeen VPN-palveluista. Nämä mainokset kuitenkin harvemmin selittävät mikä ihme sellainen VPN oikein on? Siksi päätimmekin ottaa aiheen heti käsittelyyn ja selittää selvällä selkosuomella kaikille lukijoillemme mikä ihme sellainen VPN oikein on?

VPN lyhenne muodostuu englanninkielisistä sanosta Virtual Private Network, joka tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa. Tällä termistöllä emme kuitenkaan tässä tee yhtikäs mitään, tarkoituksemme ollessa selittää VPN-yhteys auki yksinkertaisesti.

Yksinkertaistettuna VPN on tekniikka, jonka avulla sinun on mahdollista selata verkkoa turvallisemmin kuin tavallisen yhteyden avulla olisi. 

Pyrimme tässä selittämään VPN-yhteyden toiminnan simppelisti käyttäen havainnollistavaa kuvaa. Tavallisesti käyttäessäsi nettiä, yhdistät suoraan verkkosivun palvelimelle, elikkä eräänlaiselle tietokoneelle jossa sivuston tiedot majailevat. Kun yhdistät suoraan tällaiselle palvelimelle, tarkoittaa se sitä että palvelin saa suoraan tietoonsa mitä asioita olet aiemmin selaillut, ja tiedon siitä missä päin maailmaa tietokoneesi on.

Miten VPN sitten toimii? Ja miten sen avulla voidaan estää tietojesi ”karkaaminen” teille tietämättömille. Kuten alla olevassa kuvassa näkyy, on VPN-yhteyttä käyttäessä ikään kuin ylimääräinen pysähdys matkalla palvelimelle. Tietosi kulkevat näin ollen eräänlaista turvallisempaa kiertoreittiä. Tällä kiertoreitillä on välietappina VPN-palvelin, joka suojaa tietosi. Näin sinun historiatietosi ja sijaintisi jäävät VPN-palvelimelle matkan varrelle, ja VPN-palvelin kertoo palvelimelle vain oman sijaintinsa, joka saattaa olla missä tahansa päin maailmaa.

mika-on-vpn
VPN-yhteyden toiminta pähkinänkuoressa

Olennaisena osana VPN:n toimintaa on myös helppokäyttöinen ohjelmisto. Tämä ohjelmisto salaa siirtämäsi tiedot matkalla sivustolle, jotta kukaan hakkeri tai pitkäkyntinen ei saa niitä käsiinsä matkalla sivuston palvelimelle. Ohjelmiston avulla voit yleensä myös itse päättää missä päin maailmaa sijaitsevalle VPN-palvelimelle haluat yhdistää. Nyrkkisääntönä on yleensä parasta yhdistää lähimpänä olevaan palvelimeen, esimerkiksi Suomeen tai Ruotsiin.

Mitä hyötyä siitä on?

Kuten jo kerroimmekin, mahdollistaa VPN-yhteys turvallisuutesi suojaamisen ja paremman yksityisyyden nettiä selatessa ja esimerkiksi Facebookkia käyttäessä. Tässä kuitenkin vielä muutama muu VPN-yhteyden mahdollistama ominaisuus.

  • Suojaa yksityisyyttäsi ja estä tietojen urkinta ilman lupaa
  • Pitää itsesi ja tietokoneesi turvassa
  • Mahdollistaa ulkomaille rajoitetun sisällön käytön
    • Esimerkiksi Yhdysvaltojen Netflix-valikoima käytössäsi
  • Mahdollistaa suomalaisen sisällön katselun ulkomailla
    • Esimerkiksi Yle Areenan katselu ulkomailla

Mikä VPN sitten on paras?

Me pyrimme aktiivisesti kokeilemaan markkinoiden tunnetuimpia VPN-palveluita, ja ennen kaikkea niiden toimintaa nimenomaan kotimaassamme Suomessa. Sillä mitäpä sitä tekee jollakin ulkomailla kehutulla VPN-systeemillä joka ei Suomessa sitten pelaakaan?

Pyrimme lisäämään tälle sivustolle artikkeleita niin VPN-palveluista kuin kaikesta muustakin tekniikkaan liittyvästä sekä arvosteluita VPN-palveluista ja muista tuotteista ja ohjelmistoista. Muistathan siis tilata uutiskirjeemme etusivulta, jotta saat aina tiedon sinua mahdollisesti kiinnostavista artikkeleista!

Tulemme aktiivisesti lisäilemään VPN-arvosteluita mahdollisimman pian, mutta haluat varmasti tietää suosituksemme jo nyt. Kuten sanoin, tulemme laajentamaan suosittelemiemme tuotteiden määrää, sekä kertomaannäistä tarkemmin tulevaisuudessa, mutta voimme jo nyt vinkata muutaman varmasti Suomessa toimivan palvelun.

PureVPN: Tutustu PureVPN painamalla tästä!

Arvostelumme PureVPN:stä suomalaisessa käytössä löydät tästä!

NordVPN: TutustuNordVPN painamalla tästä

Molemmat palvelut tarjoavat täyden 30 päivän rahat takaisin tyytyväosyystakuun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: